Forskellige slags vægte

Forskellige slags vægte

Mange folk bruger vægte som en vigtig del af deres hverdag. For nogle er det ikke vigtigt at have en vægt, mens det for andre er nødvendigt for at sikre deres levebrød. Jeg vil forklare lidt omkring de forskellige vægte der findes og hvad/hvor de primært bliver brugt.

Vægte i hjemmet

Man kan dele vægtene op i kategorier, alt efter hvor de primært bliver brugt. Kigger man på de vægte man har i hjemmet, så er det primært vægte som køkkenvægte og badevægte. Køkkenvægten bruger man i køkkenet, hvor man den som regel bruges til madlavning, til at veje ingredienser. En køkkenvægt vejer som regel i gram og er relativt præcis. Badevægten bliver brugt til at veje personer med, og vejer som regel i kilo. Badevægte kan godt veje lidt upræcist alt efter hvilken kvalitet badevægten er i.
Det er nu om dage muligt at få badevægte eller personvægte som nogle også kalder det, med funktioner som fedtprocent og lignende. Det er dog tit tvivlsomme resultater disse vægte kommer med, derfor anbefaler mange at man bruger en fedttang eller går til en diætist for at få målt sin fedtprocent.

Når man snakker om vægte til hjemmet, så går folk ikke så meget op i kvaliteten men mere udseendet. Der er dog meget forskel i kvaliteten, så det kan godt betale sig at investere lidt ekstra penge i sine vægte.

Vægte i erhvervslivet

Vægte er i mange virksomheder en stor del af en daglige rutine. Man finder mange forskellige vægte,rundt i erhvervslivet, og følgende er kun et udpluk af de vægte der bliver brugt.
Mange bruger pakkevægte til at veje deres pakker, så de kan beregne hvad der skal på i porto. Disse pakkevægte kan som regel veje ret mange kilo, og prisen afhænger meget af hvor meget de skal kunne veje.
Brevvægte bliver også brugt i mange virksomheder, til at veje breve for at bestemme portoen. Altså til lidt samme formål som en pakkevægt. Brevvægte vejer i gram da breve oftest ikke vejer så meget. Det er også muligt at indstille de fleste til at kunne beregne portoen.

Finvægte bliver brugt af blandet guldhandlere og andre erhverv der har brug for at veje meget præcist. Finvægte vejer som regel i gram, og vejer med stor nøjagtighed.
Finvægte bliver også brugt inden for nogle mindre legale erhverv. Mange pusher bruger en finvægt til at veje stoffer. En sådan vægt kaldes også en lommevægt.

Laboratorievægte bliver som navnet antyder primært brugt på laboratorier. Det specielle ved en laboratorievægt er at den kan veje en masse forskelligt som for eksempel massefylde og lignende. En sådan vægt kan som regel også veje i forskellige vægtenheder og så er de uhyre præcise.
Prisen på disse vægte afhænger meget at hvilke features de skal have, og hvor præcise de skal være. Det er klart at kravet er noget forskelligt alt efter hvilket erhverv vægten skal bruges i.

Der er altså rigtigt mange vægte på markedet, som dækker forskellige behov. Der er altså ingen tvivl om at vægte udgør en vigtig del af vores hverdag.

 

 

 

 

 

One Response to “Forskellige slags vægte”

  1. Gustav siger:

    Jeg syntes bare det er så ærgeligt at badevægte er så upræcise, tilgengæld tror jeg aldrig jeg vil investere i en der er så præcis at den kan måle mit massefylde ;). De mest påligdelige er de klassiske vægte fra svømmehallen eller træningscenteret hvor man kan flytte på en lille vægtklods for at finde den præcise vægt 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *